Etusivu » Keliakia ja suun terveys

Keliakia ja suun terveys

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Yleisimpiä keliakiaan liittyviä suumuutoksia ovat kielitulehdus (rihma- ja sieninystyt katoavat ja kielen pinta muuttuu sileäksi tai kielessä on punaisia täpliä tai juovia), suupielen haavaumat (ks. «Suupielten tulehdus (keiliitti)»1), ientulehdus (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»2) ja aftat (ks. «Aftat»3).

Jos keliakia puhkeaa hampaiden kehitysvaiheessa, keliakiaan liittyvä imeytymishäiriö johtaa pysyvien hampaiden kiillevaurioon. Vauriot (uurteet, kuopat) ovat useissa hampaissa symmetrisesti (kuva «Keliakian aiheuttamat kiillevauriot»1).

Keliakia on ruoka-aineallergian erityismuoto, jossa viljatuotteiden (ohra, vehnä, ruis) sisältämä valkuaisaine eli gluteeni aiheuttaa perimältään alttiille henkilölle ohutsuolitulehduksen. Ohutsuolen epiteelisolujen tuhoutumisesta johtuva imevän pinnan pienentyminen saattaa aiheuttaa ripulia tai vatsakipuja, jotka aiheuttavat laihtumista ja lapsilla kasvun hidastumista. Keliakiaan liittyy usein raudan, foolihapon ja B12-vitamiinin imeytymishäiriö, mikä puolestaan aiheuttaa punasolumuutoksia ja erilaisia anemioita.

Suun hoito keliakiassa

Keliakian hoitona on gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliohoidon suunnittelussa on hyvä konsultoida ravitsemusterapeuttia, mutta kaikkien muidenkin ammattiryhmien tulee tukea dieettimyöntyvyyttä. Imeytymishäiriöt paranevat yleensä gluteenittomalla ruokavaliolla, jolloin suuoireetkin häviävät tai lievenevät.

Joskus keliakian hoidossa joudutaan kuitenkin turvautumaan lääkehoitoon (kortikosteroidit, atsatiopriini ja siklosporiini), jonka suuvaikutukset (taulukko «Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen»4) tulee huomioida suun hoitoa suunniteltaessa. Omahoidossa tärkeintä on hyvä suuhygienian (ks. «Hampaiden puhdistaminen»5 ja «Hampaiden välipintojen puhdistus»6) ja suun terveyttä edistävien ravintotottumusten noudattaminen.