Kuiva suu on erittäin yleinen ongelma vanhenevalla väestöllä, mutta myös joillakin nuoremmilla. Kuiva suu voidaan jakaa todelliseen syljenerityksen vähenemiseen tai loppumiseen (hyposalivaatio) sekä kuivan suun tunteeseen (kserostomiaan), jossa syljen eritys ei todellisuudessa ole kuitenkaan vähentynyt.

Aiheuttajat ja tunnistaminen

Kuiva suu ja kuivan suun tunne liittyvät joihinkin yleissairauksiin (ks. Suun terveyden yhteys yleissairauksiin), lääkityksiin (ks. Lääkkeiden vaikutus suuhun) ja pään tai kaulan alueelle saatuun sädehoitoon (ks. Aikuisten syövät ja suun terveys).

Kuivalle suulle ovat tyypillisiä arat ja kuivat limakalvot, nielemisvaikeudet, vaikeutunut puhekyky (kieli tarttuu kitalakeen), muuttunut makuaistimus (esim. metallinmaku suussa), paha maku suussa ja pahanhajuinen hengitys. Lisäksi usein kuivasta suusta tai sen tunteesta kärsivien kieltä kirvelee, huulet ovat rohtuneet ja kuivat, sylki on vaahtoavaa ja sitkeää ja hampaat reikiintyvät nopeasti (ks. Karies (hampaan reikiintyminen)). Kuivassa suussa myöskään irrotettavat hammasproteesit eivät pysy yhtä hyvin kuin kosteassa suussa.

Omahoito

Jos potilaalla on kuiva suu, hänen kannattaa hampaiden suurentuneen reikiintymisvaaran takia välttää sokeria sisältäviä ja happamia ruokia ja juomia ja käyttää janojuomana vettä. Vaahtoutumattomat hammastahnat, joissa ei ole natriumlauryylisulfaattia, ja alkoholittomat suuvedet ovat hellävaraisia kuivalle suulle. Alkoholipitoisten suuvesien käyttöä tulee välttää. Ksylitolituotteet (ks. Ksylitoli) sopivat hyvin kuivasta suusta kärsiville. Varsinkin ksylitolipurukumin pureskelu lisää syljeneritystä, jos syljeneritystä vielä on.

Kuivan suun hoitoon saa apteekeista ostettua erilaisia tuotteita: kostuttavia ja voitelevia (keinosylkeä, kosteuttavaa geeliä, ja oliiviöljyä; ks. Suun puolustusta lisäävät suuvedet ja Suun puolustusta lisäävät geelit) ja syljen eritystä lisääviä imeskelytabletteja ja ksylitolia. Teelusikallinen ruokaöljyä kielellä suuhun levitettynä tuo helpotusta useille potilaille.

Suun terveydenhuollon ammattilaiset voivat mitata, onko kyseessä vähentynyt syljeneritys. Varsinaista hoitoa kuivan suun tunteeseen ei ole, hoito on oireita lievittävää. Joskus kuivaan suuhun tai sen tunteeseen voi auttaa suun kuivumista aiheuttavan lääkkeen vaihto.

Aiheeseen liittyvä ohje, ks. Kuiva suu Kuiva suu.