Väsymys on sangen yleistä, ja yleisimmin siihen löytyy syy väsyneen henkilön elintavoista tai elämäntilanteesta: liian lyhyet yöunet, liikunnan puute, runsas alkoholin käyttö, ylenmääräinen rasittuneisuus (ks. Elämäntilanteeseen liittyvät reaktiiviset häiriöt) tai työuupumus (ks. Työuupumus (burnout)). Väsyneisyyteen voi liittyä aloitekyvyttömyyttä ja muisti- tai keskittymisvaikeuksia.

Väsymykseen voi myös olla syynä sairaus, joka vaatii tutkimuksia ja hoitoa, esimerkiksi pitkällinen tulehdussairaus (esim. Borrelioosi eli Lymen tauti tai Mononukleoosi (”pusutauti”)), uniapnea (ks. Uniapnea, unenaikaiset hengityskatkot), anemia (ks. Anemia (alhainen hemoglobiini)), kilpirauhasen vajaatoiminta (ks. Kilpirauhasen sairaudet), alkava diabetes (ks. Diabetes (”sokeritauti”)) tai joskus syöpäsairaus. Yleiskunnon huononemista on käsitelty myös artikkelissa Huonokuntoisuus.

Lyhytaikainenkin tulehdussairaus, esimerkiksi keuhkokuume, voi jättää jälkeensä usean viikon kestävän väsymyksen itse tulehduksen jo parannuttua.

Krooninen väsymysoireyhtymä (ks. Krooninen väsymysoireyhtymä (CFS, ME)) on tila, jossa väsymys on pääasiallinen oire.

Psyykkisten sairauksien oireena voi olla poikkeuksellinen väsymys. Tavallista tämä on varsinkin masennuksen (ks. Masennus, masentuneisuus, masennusoire ja masennustila) yhteydessä.

Päiväaikaista vireystasoa alentavat myös monet neurologisten ja psykiatristen sairauksien lääkkeet sekä unilääkkeet.

Itsehoito

Useimmiten väsymyksen tärkein hoito on varata riittävästi aikaa rauhallisille yöunille. Myös muut elämäntavan muutokset liikunnan lisäämiseksi, nautintoaineiden käytön rajoittamiseksi ja kiireiden ja paineiden vähentämiseksi elämässä voivat olla tarpeen (ks. myös Vireys, väsymys ja suorituskyky).

Milloin hoitoon

Tutkimuksiin ja tarvittaessa hoitoon on syytä hakeutua, jos

  • väsymys on kehittynyt ilman ilmeistä elintapoihin liittyvää syytä
  • väsymys tuntuu pitkistä yöunista huolimatta
  • esiintyy päiväaikaista nukahtelua tai
  • väsymyksen lisäksi on muita oireita, kuten laihtumista, lämpöilyä tai vatsakipuja.

Myös pitkäaikainen, useita kuukausia kestänyt väsymystila ilman muita oireita edellyttää tutkimuksia syyn selvittämiseksi.

Käytettyjä lähteitä

Väsymysoire. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 23.12.2019.