Vatsakipuja kokee jokainen useita kertoja elämänsä aikana. Tässä artikkelissa kerrotaan niiden syistä ja siitä, milloin vatsakivun vuoksi on syytä hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon. Useimmista vatsakivun taustalla olevasta sairaudesta on oma artikkelinsa.

Äkillinen uusi vatsakipu

Äkillisellä vatsakivulla, jota kutsutaan myös nimellä ”akuutti vatsa”, tarkoitetaan nopeasti muutaman tunnin aikana alkanutta vatsakipua, jollaista henkilö ei ole aikaisemmin kokenut. Kipu yleensä voimistuu hiljalleen. Siihen voi liittyä kuumetta, oksennuksia tai ripulia.

Äkillinen vatsakipu voi johtua monista eri syistä. Yleisohje on, että äkillisen ja uudenlaisen vatsakivun vuoksi on syytä hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon vuorokaudenajasta riippumatta ja joskus välittömästi. Äkillisestä vatsakivusta (akuutti vatsa) on oma artikkelinsa, jossa esitellään yleisimpiä syitä.

Toistuvan tai pitkäaikaisen vatsakivun syitä

Tässä kuvataan yleisimmät tilanteet ja sairaudet, joiden yhteydessä ilmenee pitkäaikaisia tai toistuvia vatsakipuja. Vatsakivun sijainnista ja luonteesta voidaan summittaisesti päätellä takana oleva sairaus, mutta läheskään aina se ei riitä. Yleensä tarvitaan lisätutkimuksia vatsakivun syyn selvittämiseksi.

"Ruoansulatusvaivat" (dyspepsia) ovat ylävatsalla tuntuvia toistuvia vaivoja, jotka ilmenevät aterian jälkeisenä poikkeavana täyteläisyyden tunteena, ylävatsan turpoamisena, röyhtäilynä, nipistelyinä tai kipuna ja joskus pahoinvointina. Dyspepsian oireet ovat toiminnallisia, eli niiden syyksi ei paljastu mitään rakenteellista ruoansulatuskanavan häiriötä.

Ärtyvän suolen oireyhtymä. Ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) esiintyy toiminnallisia vatsavaivoja: vatsan turvottelua ja eri puolilla vatsaa tuntuvia kipuja, joihin liittyy suolen toimintahäiriöitä, ummetusta tai ripulia tai molempia vuorotellen.

Närästys tarkoittaa polttavaa tunnetta ylävatsalla tai rintalastan takana. Närästystä esiintyy usein ruokailun jälkeen ja makuuasennossa, minkä vuoksi se vaivaa usein yöllä. Katso myös Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen).

Ummetus on toiminnallinen vaiva, joka voi aiheuttaa vatsakipua. Ummetuksen aiheuttama kipu laukeaa ulostamisen jälkeen. Jos tilanne ei laukea, voi vatsakipu olla voimakastakin.

Mahatulehdus ja "mahahaava" eli ulkustauti. Molemmissa esiintyy usein närästystä ja sen lisäksi vaihtelevia kipuja ylävatsalla. Usein kipua ilmenee öisin vatsan ollessa tyhjä, ja kipua helpottaa syöminen. Oksennuksia voi esiintyä. Oireiden voimakkuus vaihtelee, monilla oireet voivat olla yllättävän vähäisiä tai mahatulehdus voi olla täysin oireetonkin. Ks. artikkeli Peptinen ulkustauti (”mahahaava”).

Keliakiassa tiettyjen viljalaatujen nauttiminen vahingoittaa ohutsuolen limakalvoa, minkä seurauksena ravinto imeytyy huonosti. Yleisimpiä keliakian oireita ovat löysät ulosteet, ilmavaivat ja laihtuminen, mutta myös erityyppisiä vatsakipuja esiintyy.

Laktoosi-intoleranssi. Maitosokeri ei imeydy laktoosi-intoleranssissa, minkä seurauksena esiintyy ilmavaivoja ja mahan nipistelyä muutama tunti maitotuotteiden nauttimisen jälkeen.

Ilmavaivat. Myös muusta syystä johtuva, runsas kaasun kertyminen suolistoon eli ilmavaivat voivat aiheuttaa vatsakipua.

Tulehdukselliset suolistosairaudet. Näitä on kahta tyyppiä, haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti. Molemmissa esiintyy viikkokausia jatkuvaa ripulia, joka voi olla veristä, ja kramppimaisia vatsakipuja. Niihin voi liittyä yleisoireita, kuten laihtumista ja kuumeilua.

Gynekologiset syyt. Alavatsalle paikallistuvia vatsavaivoja voi esiintyä monien eri synnytinelinten sairauksien yhteydessä. Kuukautisiin liittyvät kivut ovat yleisiä. Alkuraskaudessa voi esiintyä lievää alavatsakipua. Artikkelissa Äkillinen gynekologinen alavatsakipu kuvataan tavallisimpia gynekologisia vatsakivun syitä.

Psyykkinen syy. Osa ihmisistä ”reagoi vatsallaan”, esimerkiksi jännittäviin tai stressaaviin tilanteisiin, mikä voi ilmetä vatsakipuina.

Vatsan ulkopuolinen syy. Joskus vatsan alueella tuntuva kipu voi olla merkki vatsan ulkopuolella olevasta sairaudesta. Esimerkkinä on sepelvaltimotauti, jossa joskus ruumiilliseen rasitukseen liittyvä kipu tuntuu ylävatsalla.

Kasvaimet. Joskus ruuansulatuselimen tai suoliston alueella oleva kasvain voi oireilla vatsakipuina. Kasvaimet voivat olla hyvän- tai pahanlaatuisia. Ruuansulatuselinten kasvainten aiheuttamat oireet vaihtelevat kasvaimen laadun, sijainnin ja koon perusteella. Ks. Ruuansulatuselinten kasvaimia ja Suolistosyöpä (ohutsuolen ja paksusuolen syövät).

Vatsan alueen hermopinne. Yksi pitkittyneen vatsakivun syy on mahan seinämän ihohermon pinne. Se voi syntyä vyöruusun, leikkaushaavan, vatsaan kohdistuneen vamman, diabeteksen tai lihavuuden seurauksena. Kipu tuntuu useimmiten alavatsalla hyvin paikallisesti, ja se pahenee kävellessä, istuessa, yskiessä ja kehoa taivuttaessa. Yleensä vatsasta löytyy sormenpäällä koettaessa arka paikka. Kipua voidaan hoitaa puuduttamalla. Joskus tarvitaan leikkaus, jossa pinteessä oleva hermo vapautetaan. Sairaudesta käytetään lyhennettä ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome).

Milloin tutkimuksiin?

Muutaman tunnin kestävien ja ohimenevien vatsan nipistelyjen tai kramppien vuoksi ei tarvitse mennä tutkimuksiin. Muita tilanteita varten tarkkoja ohjeita ei voida antaa, mutta seuraavia periaatteita voidaan noudattaa.

  • Äkillisessä vatsakivussa, joka on voimakas tai voimistuva, pitää hakeutua hoitopaikkaan vuorokaudenajasta riippumatta.
  • Ruumiillisessa rasituksessa (esim. reippaammin liikkuessa ja ylämäessä) tuntuu selvää korventavaa tai puristavaa kipua ylävatsalla rintalastan alapuolella. On aiheellista tutkia, onko syynä sepelvaltimotauti.
  • Uusi lievä vatsakipu, joka jatkuu useita päiviä tai viikkoja ja häiritsee jokapäiväistä elämää, ei vaadi välitöntä selvittelyä: tutkimuksiin on syytä hakeutua viikon parin sisällä.
  • Vatsakipuun liittyy pahoinvointia tai veristä ripulia: tutkimuksiin pitää hakeutua 1–2 päivässä.
  • Lievempi vatsakipu, joka vaivaa ajoittain eikä häiritse jokapäiväistä elämää: Tästä on vaikea antaa yksiselitteisiä ohjeita. Potilas joutuu itse arvioimaan kivun voimakkuuden, keston ja mahdollisten muiden oireiden perusteella tutkimuksiin menon tarpeen. Jos vatsakipuun liittyy yleisoireita, kuten laihtuminen tai väsymys, on syytä hakeutua herkästi lääkärin tutkimuksiin.
  • Ilmeinen äkillinen suolistotulehdus (vatsatauti), jossa mahan kramppeihin liittyy ripulia ja usein oksennuksia. Läheskään aina ei tarvitse mennä hoitoon, mutta joskus se on aiheellista. Tarkemmat ohjeet: ks. artikkeli Vatsakipu ja ripuli.