Etusivu » Suusyöpä

Suusyöpä

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Suusyövällä tarkoitetaan kielen, huulen ja suun limakalvon muiden alueiden syöpää. Suurin osa suun alueen syövistä on limakalvon levyepiteelisyöpää. Suusyöpä on harvinainen sairaus. Suomessa todetaan keskimäärin 350:lla vuosittain jokin suun alueen syöpä. Miehillä suusyöpää esiintyy hiukan enemmän kuin naisilla.

Aiheuttajat

Yksittäisiä suusyövän aiheuttajia on vaikea nimetä, mutta joidenkin elintapojen ja suun limakalvomuutosten on todettu lisäävän riskiä sairastua suusyöpään. Näistä tärkeimpiä ovat usein toistuva ja pitkäaikainen tupakointi ja alkoholin käyttö. Niiden yhteiskäyttö moninkertaistaa sairastumisriskin. Pitkäaikaisesti käytettynä jo noin kaksi ravintola-annosta alkoholia päivittäin (kaksi lasia olutta, 24 cl viiniä tai 4 cl väkevää alkoholia) lisää suusyövän vaaraa huomattavasti ja riski on isompi, mikäli alkoholia käytetään päivittäin enemmän.

Suun infektioista papilloomaviruksilla on osoitettu olevan yhteys suusyöpään. Suusyöpää esiintyy viisi kertaa todennäköisemmin papilloomavirusinfektion yhteydessä kuin terveessä limakalvossa.

Suusyövän riskiä saattavat lisätä myös ulkoilmatyö, auringon ultraviolettisäteily, pitkään käytettynä suuvedet, joiden alkoholipitoisuus on vähintään 25 %, ja runsas lihan syöminen.

Suun limakalvomuutoksista suusyövän vaaraa lisääviä muutoksia ovat leukoplakia (ks. «Leukoplakia»1) ja erytroplakia (ks. «Erytroplakia»2). Lisäksi suun syöpävaaraa mahdollisesti lisää punajäkälä (lichen ruber planus; ks. «Punajäkälä»3). Osa suusyövistä voi syntyä myös ilman edeltäviä limakalvomuutoksia.

Tunnistaminen

Alkuvaiheessa suusyöpä on vähäoireinen mutta se lähettää jo varhain etäpesäkkeitä, ja sen merkkinä voi olla punoittava tai valkoinen limakalvomuutos, parantumaton haava suussa, kovareunainen haavauma, kyhmy suussa tai kaulalla, hankaloitunut proteesin käyttö tai suuhun kertyvä sylki ja muuntunut puhe. Kipu on yleensä myöhäisoire. Huulisyöpä ilmenee tavallisimmin parantumattomana haavana tai rupena (kuva «Suusyöpä»1).

Omahoito

Tärkeintä suusyövän ehkäisyssä on lopettaa tupakointi, vähentää alkoholin käyttöä, välttää alkoholia sisältävien suuvesien jatkuvaa käyttöä, syödä enemmän kasviksia, hedelmiä ja kalaa ja käyttää läpikuultamatonta huulipunaa tai aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 15.

Mikäli suussa on todettavissa kyhmyjä, haavaumia, rupia tai laikkuja, jotka eivät parannu kahdessa viikossa, on syytä ottaa yhteyttä hammaslääkärin tai lääkärin vastaanotolle. Varhainen suusyövän tunnistaminen on tärkeää hoidon onnistumiselle.

Asiantuntijahoito

Suun limakalvojen säännöllinen tarkastus kuuluu jokaiseen suun terveystarkastukseen. Tarkastus on keskeistä suusyövän ehkäisyssä. Lisäksi varhainen tunnistus ja hoito parantavat suusyövän ennustetta ja potilaan kuntoutumista.

Mikäli potilaalla on todettu suusyöpä, sitä hoidetaan sairaalassa leikkaushoidolla ja sädehoidolla. Riittävä kipulääkitys annetaan hoidon kaikissa vaiheissa. Suusyöpähoidon jälkeiseen hoitoon kuuluu olennaisesti sädehoidon haittavaikutusten lievittäminen (mm. suun limakalvotulehduksen tai kuivan suun hoito), kuntoutus (mm. fysioterapia ja puheterapia) ja seuranta (ks. «Suun terveystarkastus»4).