Etusivu » Diabetes ja suun terveys

Diabetes ja suun terveys

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Diabetes (sokeritauti, diabetes mellitus) on yksi huomattavimmista kansantaudeistamme; yli puoli miljoonaa suomalaista sairastaa sitä. Diabeteksen syntyyn perimällä ja ympäristötekijöillä on merkittävä vaikutus. Sairaudessa haiman insuliinin tuotanto vähenee tai lakkaa tai insuliinin käsittely elimistössä heikkenee. Tällöin elimistö ei pysty käyttämään ravinnosta saatavaa sokeria polttoaineekseen ja veren sokeripitoisuus suurenee haitallisesti (taulukko « Diabetes johtuu haiman aineenvaihdunnan häiriöistä. Diabeteksen päätyyppien ohella sairaudesta on useita välimuotoja.»1).

Diabetes ei suoraan aiheuta mitään suun alueen oireita tai sairauksia. Diabeetikoilla kuitenkin suun alueen tulehdukset (hampaan juurenpään tulehdus, hampaiden kiinnityskudostulehdukset ja limakalvojen sieni-infektiot) ovat tavallisempia ja tulehdukset pahenevat herkemmin sekä paranevat huonommin kuin muilla. Tulehdusalttius on lisääntynyt sairauden puhkeamisvaiheessa, ennen diabeteksen hoidon aloittamista, tai jos hoitotasapaino on huono etenkin nuoruusiän diabeteksessa.

Pitkäaikaisesti veren suuri sokeripitoisuus heikentää elimistön puolustuskykyä (immuniteettia), mikä puolestaan voi aiheuttaa hammasperäisten tulehdusten pahenemista ja tulehdusten leviämistä muualle elimistöön.

Diabetes ja hampaiden kiinnityskudossairaudet

Diabeetikon riski sairastua vaikea-asteiseen hampaiden kiinnityskudossairauteen (parodontiittiin) on 2–4 kertaa suurempi kuin ei-diabeetikon. Ientulehdus (gingiviitti) ja parodontiitti (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»1«Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»2) ovat diabeetikoilla yleisempiä ja vaikea-asteisempia kuin ei-diabeetikoilla kaikissa ikäryhmissä. Hampaiden kiinnityskudosten tulehduksia esiintyy tavallisimmin niillä diabeetikoilla, joilla suuhygienia on huono (kuva «Diabetes ja hampaiden kiinnityskudossairaudet»1), diabetes on kestänyt pitkään, hoitotasapaino on huono ja joilla on ilmennyt diabetekseen liittyviä lisäsairauksia (esim. silmän verkkokalvon sairaus, munuaissairaus tai ääreishermoston häiriöitä).

Kuitenkin vain osa diabeetikoista, joiden hoitotasapaino on huono, sairastuu parodontiittiin. Toisaalta tautia voi esiintyä vaikka hoitotasapaino olisi hyvä, sillä parodontiitin esiintymistä selittävät monet muutkin tekijät, kuten tupakointi ja huono suuhygienia (ks. «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»2).

Pitkittynyt kiinnityskudosten tulehdus voi huonontaa diabeteksen hoitotasapainoa. Kiinnityskudossairaudet (niin kuin tupakointikin) voivat myös lisätä sydän- ja verisuonitautien vaaraa (ks. «Kohonnut verenpaine ja suun terveys»3), joka diabeetikoilla on jo perussairauden takia merkittävästi suurentunut.

Diabetes ja hampaiden reikiintyminen

Diabeetikon kariesriskiä lisää tavanomaista suurempi alttius kiinnityskudossairauksiin ja juurikariekseen (kuva «Juurikaries»2). Huonossa hoitotasapainossa juurikarieksen muodostumista edistää sokeripitoisuuden ajoittainen lisääntyminen suussa ientaskunesteen ja sylkirauhasten kautta. Suun alueen sairauksia aiheuttavat bakteerit lisääntyvät nopeammin sokeripitoisuuden ollessa suuri (ks. «Suun mikrobit»4).

Diabeetikoilla syljen eritys saattaa olla vähentynyt samanaikaisesti käytettyjen lääkkeiden yhteisvaikutusten vuoksi. Myös korkea verensokeri aiheuttaa suun kuivumista. Kuivassa suussa syljen hampaita suojaava vaikutus heikkenee ja hampaiden reikiintymisriski lisääntyy (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»5 ja «Kuiva suu»6).

Diabetes ja muut suuoireet

Diabeetikot ovat alttiimpia myös muille suuoireille ja -sairauksille. Huono hoitotasapaino voi aiheuttaa pistelyä kielessä ja poskien limakalvoilla, suun kuivumista (ks. «Kuiva suu»6), suun sienitulehduksia (ks. «Suun sienitulehdukset»7) ja kivuliaita haavaumia suun limakalvoilla. Lisäksi voi ilmetä hampaiden juuren kärjen tulehduksia, suupoltetta, suupielten haavaumia (ks. «Suupielten tulehdus (keiliitti)»8), suun punajäkälää (lichen planus; ks. «Punajäkälä»9) ja makuaistin muutoksia.

Diabeteksen lääkehoito ja suun terveys

Suun kautta nautittavista diabeteslääkkeistä sulfonyyliureat voivat aiheuttaa muutoksia suun limakalvoilla (taulukko «Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen»10). Metformiini puolestaan saattaa aiheuttaa metallin makua suussa.

Useat diabeteslääkkeet voivat johtaa lisääntyneisiin mikrobi-infektioihin suussa, tulehdusten pitkittyneeseen paranemiseen ja ikenien verenvuotoon.

Taulukko 1. Diabetes johtuu haiman aineenvaihdunnan häiriöistä. Diabeteksen päätyyppien ohella sairaudesta on useita välimuotoja.
Tyypin 1 diabetes (nuoruustyypin diabetes, diabetes mellitus juvenilis)Haiman insuliinin tuotanto vähenee tai lakkaa kokonaan, mutta insuliinin vaikutus elimistössä on yleensä normaali. Insuliinipistoshoito on aina aiheellinen tyypin 1 diabeteksessa.
Tyypin 2 diabetes (aikuistyypin diabetes)Sairauteen liittyy sekä insuliininpuute että insuliinin heikentynyt vaikutus. Riskitekijöitä ovat ylipaino, kohonnut verenpaine tai rasva-aineenvaihdunnan häiriö (metabolinen oireyhtymä).
Tärkeimmät hoitomuodot ovat ruokavalio ja liikunta sekä tarvittaessa lääkehoito suun kautta. Suomessa yli 80 % diabeetikoista sairastaa tyypin 2 tautia.
Yleisin välimuoto: raskaudenaikainen diabetesSairaus ilmenee ensimmäisen kerran raskauden aikana ja häviää raskauden jälkeen. Tauti voi kuitenkin puhjeta myöhemmin uudelleen.