Etusivu » Psoriaasi

Psoriaasi

Lääkärikirja Duodecim
25.3.2013
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Psoriaasia on noin kahdella prosentilla suomalaisista. Alle 40-vuotiaana alkanut tauti on selvästi perinnöllinen, mutta yli 60-vuotiaana alkaneessa taudissa perinnöllisillä tekijöillä ei ilmeisesti ole osuutta. Jos toisella vanhemmista on tauti, riski sairastua on noin 15–25 %. Molempien vanhempien psoriaasi nostaa riskin 40–65 %:iin. 80–90 % psoriaasia sairastavista pärjää hyvin kotihoidolla. Pienellä osalla tauti voi hävitä kokonaankin. Runsas alkoholin käyttö pahentaa tautia. Vaikea psoriaasi lisää metabolisen oireyhtymän (keskivartalolihavuus, diabetes, verenpainetauti, valtimokovettumatauti, ks. artikkeli «Metabolinen oireyhtymä (MBO)»1) vaaraa.

Oireet

Tavallinen psoriaasi (psoriasis vulgaris) tekee paksuja hilseläiskiä etenkin kyynärpäihin, polviin, ristiselkään ja päänahkaan, joskus ympäri kehoa (kuva «Psoriaasi kyynärpäässä»1). Kutinaa on 80 %:lla.

Pisarapsoriaasissa (psoriasis guttata) hilseläiskät ovat pieniä ja hentohilseisiä. Sitä on pääasiassa nuorilla tyypillisesti nielurisatulehduksen (tonsilliitti, "angiina") tai muun infektion laukaisemana (kuva «Psoriaasin tavallinen muoto, pisarapsoriaasi»2).

Taivepsoriaasi (psoriasis inversa) hakeutuu rintojen alle, nivustaipeisiin ja pakaravakoon (kuva «Psoriasis inversa pakaravaossa»3), kainaloihin (kuva «Psoriasis inversa»4) ja napaan. Diabetes ja lihavuus altistavat taivepsoriaasille.

Märkärakkulainen psoriaasi (psoriasis pustulosa) esiintyy kämmenissä ja jalkapohjissa sameina rakkuloina, joita on joskus muuallakin. Terskassa voi esiintyä rengasmaista hilseläiskiä, balanitis circinata (ks. «Terskan ja esinahan ihottumat»2). Harvoin samanlaisia muutoksia olla myös kitalaessa, jolloin diagnoosi on uranitis circinata. Märkärakkulaisen psoriaasin erotusdiagnoosina on palmoplantaarinen pustuloosi (ks. «Kämmenten ja jalkapohjien märkärakkulat (palmoplantaarinen pustuloosi)»3), jossa on kämmenissä ja jalkapohjissa samanlaisia sameita rakkuloita, mutta muu iho on oireeton.

Kaikkiin psoriaasimuotoihin liittyy kynsioireita (pieniä kuoppia, ns. öljyläiskiä, kynsien paksunemista), jotka usein muistuttavat kynsisientä. Vajaalla 10 %:lla psoriaasipotilaista on reumatyyppisiä niveloireita. Sen diagnoosina on psoriartriitti (psoriasis arthropathica). Reaktiivisen niveltulehduksen (ks. «Reaktiivinen niveltulehdus»4) ja niveloireisen psoriaasin erotusdiagnoosi on joskus vaikeaa.

Taudin toteaminen

Diagnoosi tehdään tavallisesti kliinisten oireiden perusteella. Koepalasta on joskus apua. Laboratoriokokeita tarvitaan vain valikoiduissa tapauksissa. Päänahan psoriaasi voi alkaa tavallisena hilseenä ja kehittyä parin vuoden kuluessa psoriaasihilseeksi (kuva «Psoriaasi päänahassa»5). Taivepsoriaasi muistuttaa hiivainfektiota, ja hiiva on usein mukana pahentamassa tilannetta.

Itsehoito

Tavallista ja pisarapsoriaasia sairastavan ystävät ovat vesi, auringon ultraviolettisäteily ja rasvaiset voiteet. Runsas alkoholin käyttö pahentaa psoriaasia. Voiteluun voi käyttää vaseliinia tai rasvaisia perusvoiteita (ks. «Perusvoiteet»5). Taipeisiin niitä ei pidä laittaa; vähärasvaiset voiteet sopivat taipeisiin paremmin. Hydrokortisonivoide rauhoittaa taivepsoriaasia, mutta muuhun psoriaasiin sen teho ei riitä. Lihaville suositellaan painon pudotusta. Päänahan psoriaasia tulisi pestä kerran päivässä. Ketokonatsoli-hiivalääkettä sisältävää sampoota (reseptittä apteekista) olisi hyvä käyttää kerran tai kahdesti viikossa, muuten tavallista sampoota.

Milloin hoitoon?

Lääkäriin on aika lähteä, kun on nivelvaivoja tai kun psoriaasi alkaa vaikeuttaa työntekoa tai sosiaalisia suhteita. Pienialaisia ihottumia hoidetaan vahvoilla kortisoni- ja D-vitamiinivoiteilla, laajempia valohoidoilla (UVB tai PUVA, ks. «UV-valohoito»6), ilmastohoidolla ja sisäisillä lääkkeillä (mm. asitretiini, siklosporiini, solunsalpaajat ja biologiset lääkkeet). Nivelpsoriaasiin tehoavat nivelreuman lääkkeet.

Ehkäisy

Angiinan ja muiden streptokokki-infektioiden nopea ja riittävän tehokas hoito saattaa estää psoriaasin puhkeamisen nuorella iällä.

Lisää tietoa psoriaasista ja sen hoidosta

Käypä hoito -suosituksen potilasversio: ks. «Psoriaasi (iho- ja nivelpsoriaasi) hallintaan säännöllisellä hoidolla»7.

Käytettyjä lähteitä

Käypä hoito -suositus Psoriaasi (iho ja nivelet): ks. «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50062»1