Etusivu » Lasko (B-La)

Lasko (B-La)

Laboratoriotutkimusten tulkinta
14.3.2018
Toimitus
 • Viitearvot (ks. myös «Viitearvojen tulkinta»1)
  • 0–16 vuotiaat pojat ja tytöt 1–15 mm/h (millimetriä tunnissa)
  • 17–29-vuotiaat miehet alle 10 mm/h ja naiset alle 20 mm/h
  • 30–39-vuotiaat miehet alle 15 mm/h ja naiset alle 25 mm/h
  • 40–49-vuotiaat miehet alle 20 mm/h ja naiset alle 25 mm/h
  • 50–59-vuotiaat miehet alle 25 mm/h ja naiset alle 30 mm/h
  • 60–69-vuotiaat miehet alle 25 mm/h ja naiset alle 35 mm/h
  • 70–79-vuotiaat miehet alle 30 mm/h ja naiset alle 40 mm/h
  • 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat miehet alle 35 mm/h
  • 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat naiset alle 45 mm/h

Lasko on ensimmäisiä lääketieteessä käytettyjä laboratoriokokeita (laskon historia: ks. «Senkan tarina»2). Aikaisemmin laskoa käytettiin paljon, mutta CRP (ks. «CRP (P-CRP)»3) on korvannut sen monissa tilanteissa.

Lasko suurenee sekä bakteereiden aiheuttamissa tulehduksissa että myös monista muista syistä, kuten sidekudossairauksissa, kudosvaurioissa ja joissain syövissä. Lasko suurenee melko hitaasti useiden päivien kuluessa. Siksi lasko ei ole kovin käyttökelpoinen äkillisesti alkaneissa tulehdussairauksissa, vaan nopeammin reagoiva CRP on silloin käyttökelpoisempi. Laskon suuruus riippuu taudin aktiivisuudesta, ja usein laskon arvoa käytetään seurannassa. Monissa tilanteissa CRP normaalistuu taudin aktiivisuuden vähentyessä, mutta lasko jää pysyvästikin suurentuneeksi. Joskus CRP saattaa olla kroonisessa tulehduksessa jopa normaali, mutta lasko on lähellä sataa.

Monissa pitkäaikaisissa tulehdussairauksissa, kuten nivelreumassa ja muissa sidekudossairauksissa, tulehdusreaktion aktiivisuus kudoksissa vaihtelee. Joskus tulehdus on äkäinen ja vaivaa enemmän. Esimerkiksi nivelreumassa suurentunut lasko merkitsee käynnissä olevaa nivelkalvon tulehtumista. Muissakin reumaattisissa tulehduksissa lasko kertoo paljon tilanteesta. Polymyalgia rheumatica eli monilihaskipu ("lihasreuma") «Polymyalgia rheumatica (”lihasreuma”, ”reumaattinen monilihassairaus”)»4 on iäkkäillä melko yleinen sairaus, jonka toteamisessa kohonneella laskoarvolla on tärkeä sija. Naisilla on hieman korkeampi lasko kuin miehillä, ja raskauskin nostaa laskoa. Iän mukana lasko suurenee, minkä vuoksi iäkkäämmillä viitearvot ovat korkeammat. Lasko voi reagoida herkästi myös erilaisiin melko viattomiin tilanteisiin. Siksi lievästi kohonneisiin laskoarvoihin suhtaudutaan rauhallisesti, koska se ei yleensä merkitse hoitoa vaativaa sairautta.

Anemia eli alhainen hemoglobiiniarvo häiritsee menetelmää, jolla lasko mitataan. Anemiassa laskon arvo voi virheellisesti olla liian suuri.