Etusivu » Tupakoinnin vaikutukset suun terveyteen

Tupakoinnin vaikutukset suun terveyteen

Terve suu
10.6.2015
Helinä Keskinen ja Anna Maria Heikkinen

Tupakoinnilla on haittavaikutuksia suun terveyteen, esteettisistä haitoista kuolemaan johtaviin sairauksiin (taulukko « Vertailussa tupakoimattoman ja tupakoivan suu.»1). Ulkonäköön vaikuttavat hampaiden, niiden paikkojen ja hammasproteesien värjäytyminen tummiksi (kuva «Tupakoivan suu»1). Maku- ja hajuaisti heikkenevät sekä tupakoivan hengitys haisee pahalta. Suun haavat paranevat hitaammin tupakoivalla kuin tupakoimattomalla hampaiden poiston tai ienleikkausten jälkeen.

Kiinnityskudosten sairaudet

Hampaiden kiinnityskudosten sairaudet, ientulehdus ja parodontiitti, ovat yleisiä tupakoitsijoiden suussa. Ikenien verenkierto heikkenee tupakoinnin seurauksena, minkä vuoksi ientulehduksen (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»1) ensioire, verenvuoto ikenistä, jää helposti huomaamatta. Ientulehdus ja parodontiitti voivat siten edetä kauan piilevinä.

Suun lämpöisissä olosuhteissa bakteerit viihtyvät hyvin ja lisääntyvät nopeasti, jolloin muodostuu runsaasti peitteitä hampaiden ja juurten ympärille (kuva «Pitkään tupakoineen suu»2). Bakteerien ylläpitämän kroonisen tulehduksen, parodontiitin, vuoksi menetetään hampaiden kiinnitystä leukaluuhun (ks. «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»2). Se johtaa vähitellen hampaiden löystymiseen ja irtoamiseen. Tupakoivilta puuttuukin usein hampaita.

Ikenien heikentyneen verenkierron vuoksi hammasimplanttien tulehdukset tupakoivan suussa ovat yleisempiä, minkä vuoksi suositellaan tupakoinnin lopettamista ennen implanttihoitoa.

Limakalvomuutokset ja suusyöpä

Suun limakalvoilla voi ilmetä sienitulehduksia ja muita muutoksia, esimerkiksi tummia värjäymiä ja valkoisia läikkiä eli leukoplakiaa. Muutokset voivat olla suusyövän esiasteita (ks. «Suusyöpä»3). Niitä tulee itse seurata sekä käydä näyttämässä hammaslääkärille säännöllisesti sovituin välein.

Tupakointi on merkittävä suusyövän riskitekijä. Yhdessä alkoholin kanssa ne muodostavat suurimman riskin sairastua suusyöpään (ks. «Suusyöpä»3).

Taulukko 1. Vertailussa tupakoimattoman ja tupakoivan suu.
OminaisuusTupakoiva
1 Värjäymät voivat olla pysyviä kiilteen värjäymiä
2 Verenvuoto ilmaisee alkavan ientulehduksen, joka voidaan hoitaa heti. Tupakoivalla ientulehdus pysyy piilevänä, näin hoito pitkittyy.
MakuaistiHuonontunut
HengitysPahanhajuinen
Hampaiden värjäytymiäUsein1
Bakteeripeitettä ja hammaskiveä hampaiden pinnoillaPaljon
Tulehtuneesta ikenenestä verenvuotoa Harvoin ja vähän2
Suun limakalvojen värjäytymiä Usein
Suun limakalvon muutoksia, vaalea suulakiUsein
Paraneminen hampaanpoiston ja ienleikkauksen jälkeen Huonompi kuin tupakoimattomalla
Hampaiden menetysYleistä
Hammasimplanttien tulehdukset ja heikentynyt pysyvyysUseammin kuin tupakoimattomalla