Tupakkatuotteiden käytöllä on haittavaikutuksia suun terveyteen, esteettisistä haitoista kuolemaan johtaviin sairauksiin (taulukko Vertailussa tupakoimattoman ja tupakoivan suu). Tupakointi vaikuttaa ulkonäköön värjäten hampaat, niiden paikat ja hammasproteesit tummiksi (kuva ). Maku- ja hajuaisti heikkenevät sekä tupakoivan hengitys haisee pahalta. Suun haavat paranevat hitaammin tupakoivalla kuin tupakoimattomalla hampaiden poiston tai ienleikkausten jälkeen.

Kuva

Tupakoivan suu. Kuva noin 30-vuotiaan tupakoivan miehen suusta, jossa on hampaiden värjäytymiä ja ientulehdusta. Kuva: Suomen Hammaslääkäriliitto.

Kiinnityskudosten sairaudet

Hampaiden kiinnityskudosten sairaudet, ientulehdus ja parodontiitti, ovat yleisiä tupakoitsijoiden suussa. Ikenien verenkierto heikkenee tupakoinnin seurauksena, minkä vuoksi ientulehduksen (ks. Ientulehdus (gingiviitti)) ensioire, verenvuoto ikenistä, jää helposti huomaamatta. Ientulehdus ja parodontiitti voivat siten edetä kauan piilevinä.

Suun lämpöisissä olosuhteissa bakteerit viihtyvät hyvin ja lisääntyvät nopeasti, jolloin muodostuu runsaasti peitteitä hampaiden ja juurten ympärille (kuva ). Bakteerien ylläpitämän kroonisen tulehduksen, parodontiitin, vuoksi menetetään hampaiden kiinnitystä leukaluuhun (ks. Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)). Se johtaa vähitellen hampaiden kiinnityksen heikentymiseen ja lopulta hoitamattomana hampaiden irtoamiseen. Tupakoivilta puuttuukin usein hampaita.

Ikenien heikentyneen verenkierron vuoksi hammasimplanttien vieruskudosten tulehdukset tupakoivan suussa ovat yleisempiä, minkä vuoksi suositellaan tupakoinnin lopettamista ennen implanttihoitoa.

Kuva

Pitkään tupakoineen suu. Kuva 60-vuotiaan, yli 40 vuotta tupakoineen naisen hampaista. Löydöksenä parodontiitti sekä hampaiden kiinnityksen menetystä. Kuva: Anna Maria Heikkinen.

Limakalvomuutokset ja suusyöpä

Suun limakalvoilla voi ilmetä sienitulehduksia ja muita muutoksia, esimerkiksi tummia värjäymiä ja valkoisia läikkiä eli leukoplakiaa (ks. Suun sienitulehdukset, Leukoplakia). Muutokset voivat olla suusyövän esiasteita (ks. Suusyöpä). Niitä tulee seurata myös itse sekä käydä näyttämässä hammaslääkärille säännöllisesti sovituin välein.

Tupakointi on merkittävä suusyövän riskitekijä. Yhdessä alkoholin kanssa ne muodostavat suurimman riskin sairastua suusyöpään (ks. Suusyöpä).

Taulukko 1. Vertailussa tupakoimattoman ja tupakoivan suu.
Ominaisuus Tupakoiva
1 Värjäymät voivat olla pysyviä kiilteen värjäymiä.
2 Verenvuoto ilmaisee alkavan ientulehduksen, joka voidaan hoitaa heti. Tupakoivalla ientulehdus pysyy piilevänä, näin hoito pitkittyy.
Makuaisti Huonontunut
Hengitys Pahanhajuinen
Hampaiden värjäytymiä Usein1
Bakteeripeitettä ja hammaskiveä hampaiden pinnoilla Paljon
Tulehtuneesta ikenestä verenvuotoa Harvoin ja vähän2
Suun limakalvojen värjäytymiä Usein
Suun limakalvon muutoksia, vaalea suulaki Usein
Paraneminen hampaanpoiston ja ienleikkauksen jälkeen Huonompi kuin tupakoimattomalla
Hampaiden menetys Yleistä
Hammasimplanttien vieruskudosten tulehdukset ja heikentynyt pysyvyys Useammin kuin tupakoimattomalla