Etusivu » Suun sienitulehdukset

Suun sienitulehdukset

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Lähes jokaisella on pieni määrä sienilajikkeita suussaan ilman, että niistä olisi haittaa. Sienitulehdus on usein seurausta monen tekijän yhteisvaikutuksesta, kuten kuivasta suusta, elimistön puolustuskyvyn heikkenemisestä ja antibioottihoidosta. Sienitulehduksen hoito on erityisen tärkeää potilailla, joiden vastustuskyky on heikentynyt esimerkiksi syövän tai syöpähoitojen, elinsiirtolääkityksen (ks. «Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen»1 ja «Munuaissairaudet ja suuoireet»2) tai vaikean diabeteksen takia (ks. «Diabetes ja suun terveys»3).

Aiheuttajat

Tavallisin suussa esiintyvä sienilaji on Candida albicans (hiiva). Sitä esiintyy 20–50 %:lla aikuisväestöstä suussa ilman, että se aiheuttaa mitään tulehduksen merkkejä. Pienillä lapsilla suussa voi esiintyä sammasta, joka on myös suun sienitulehdus. Runsas kasvu tulkitaan infektioksi vasta, jos potilaalla on oireita tai limakalvoilla on havaittavissa muutoksia.

Suun sienitulehduksille altistavat ainakin taulukossa « Suun sienitulehduksille altistavia tekijöitä.»1 mainitut tekijät.

Tunnistaminen

Suun sieni-infektion oireet vaihtelevat suuresti. Sienitulehduksen oireina esiintyy limakalvon kipua, polttelua, arkuutta ja kirvelyä. Lisäksi voi esiintyä makuaistin muutoksia ja verenvuotoa. Suun limakalvoilla ja kielessä voi näkyä vaaleita peitteitä, vaaleita tai punertavia laikkuja ja suupielihaavaumia.

Hammasproteesien käyttäjillä osa- tai kokoproteesin alle jäävä limakalvo punoittaa. Hammasproteesin käyttäjillä voi esiintyä myös suupielten tulehdusta, jossa voi olla myös sienitulehdus (ks. «Suupielten tulehdus (keiliitti)»4).

Omahoito

Sienitulehdushoitoa voi itse edistää puhdistamalla suunsa ja proteesinsa hyvin, ottamalla proteesin pois suusta yöksi ja säilyttämällä sen kuivana. Lisäksi potilas voi kostuttaa kuivaa suuta vedellä, teelusikallisella ruokaöljyä tai apteekeista saatavilla keinosyljillä ja lisätä syljeneritystä pureskelemalla.

Astmapotilaiden on suositeltavaa huuhdella suu vedellä kortikosteroidien käytön jälkeen, jolloin kortikosteroidien paikallinen hiivan kasvua edistävä vaikutus suun limakalvoilla vähenee.

Asiantuntijahoito

Ensimmäisenä pyritään poistamaan sieni-infektiolle altistavat tekijät. Vanhat huonosti istuvat hammasproteesit pohjataan (eli proteesit tiivistetään suun mukaiseksi) istuvuuden parantamiseksi ja sienien hävittämiseksi proteesin pinnalta. Jos sieni-infektio jatkuu ja oireet voimistuvat, voi sieni-infektion hoito vaatia paikallisen tai suun kautta otettavan sienilääkityksen.

Taulukko 1. Suun sienitulehduksille altistavia tekijöitä.
Antibioottilääkitys
Huono suuhygienia
Suun kuivuus
Huonosti suuhun sopivat proteesit
Diabetes (huonossa tasapainossa)
Kortisonilääkitys (esim. hengitettävät astmalääkkeet)
Tupakointi
Runsas ja toistuva sokereita ja hiilihydraatteja sisältävien tuotteiden nauttiminen
Aliravitsemus
Puutostilat (esim. raudan puutos)
Hormonaaliset muutokset